buy online ceclor-cd

Waarom zijn koolhydraten zo belangrijk voor ons?

Koolhydraten zijn de energieleveranciers van ons lichaam.

Het zijn ruwe grondstoffen waarvan het lichaam een brandstof maakt die de mens energie verschaft. In het lichaam worden koolhydraten omgezet in glucose, waarna het door het bloed vervoerd wordt naar de spieren en de lever. Hier wordt glucose vervolgens omgezet in de uiteindelijke brandstof voor de spieren en organen: glycogeen. Glycogeen wordt opgeslagen in de spieren en lever en wordt gebruikt om het lichaam warm te houden, om te bewegen, maar ook om goed na te kunnen denken.

Voedsel (brood, aardappelen, pasta, rijst, peulvruchten, groente, fruit, melk, snoep en vlees) > koolhydraten wordt omgezet in glucose > bloed > spieren en lever > omzetting glucose naar brandstof > glycogeen > opslag spieren en lever.

Twee soorten koolhydraten

Verteerbare koolhydraten worden in de dunne darm verteerd en kunnen glucose geven aan het lichaam. Glucose kan vervolgens worden omgezet in glycogeen en energie leveren.

Niet-verteerbare koolhydraten kunnen door ons lichaam niet worden omgezet in glucose. Deze worden in de dikke darm gefermenteerd (afgebroken). Niet-verteerbare koolhydraten vallen onder de groep ‘voedingsvezels’, zoals volkoren producten. Voedingsvezels zorgen voor het ‘volle’ gevoel na een maaltijd en spelen zo een belangrijke rol bij het op gewicht blijven. Verder zijn voedingsvezels belangrijk voor een goede en regelmatige stoelgang.

Snelle en langzame koolhydraten

Er bestaat een verschil in de snelheid waarmee glucose uit koolhydraten in het bloed wordt opgenomen. Dit is afhankelijk van het koolhydraat: is deze eenvoudig of complex. Deze verdeling heeft te maken met de scheikundige opbouw van het koolhydraat.

De eenvoudige koolhydraten (mono- en disachariden) kunnen snel worden opgenomen. Dit betekent een snelle stijging van de insulinespiegel (handig na een training), maar ook voor een snelle omzetting in vetten.

De complexe koolhydraten (oligo- en polysachariden) worden langzaam opgenomen. Deze verhogen de insulinespiegel nauwelijks waardoor de koolhydraten niet in vetten worden opgeslagen. De langzame koolhydraten zorgen een lange periode voor de toevoer van suikers uit de darmen, waardoor een verzadigd gevoel ontstaat en een hongergevoel uitblijft.*

ADH: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Het is aan te raden om veertig tot zeventig procent per dag aan calorieën uit koolhydraten te halen en de rest uit vetten en eiwitten. In theorie zou het lichaam zonder koolhydraten kunnen, omdat het lichaam alle calorieën ook uit vetten en eiwitten kan halen. Toch is dit nadelig voor het lichaam, omdat er dan ter compensatie spiereiwitten worden afgebroken. Een tekort aan koolhydraten kan leiden tot een slechte adem, vermoeidheidsverschijnselen en een verminderde concentratie.

Het is niet per definitie zo dat het gewicht toeneemt als de meeste calorieën uit koolhydraten komen (voor meer uitleg: voedingsvezels). Een koolhydraat arm dieet is daarom geen verstandige keuze. Het gaat namelijk om de totale hoeveelheid calorieën die al het eten en drinken leveren. Wel is bij een eenzijdige inname de kans groot dat er te weinig vetten en eiwitten gegeten worden, wat nadelig is voor de gezondheid. Een goede balans tussen calorieën uit koolhydraten, eiwitten en vetten is dus het allerbelangrijkst.

Uw voedingspatroon?

Bent u benieuwd of uw voedselpatroon voldoet aan de ideale balans of wilt u graag weten wat u precies binnenkrijgt? Maak dan nu gebruik van onze vernieuwde en zeer innovatieve voedingsmeter!

* Meer weten over langzame / complexe koolhydraten? Bekijk ons Koolhydraten recepten book: Hierin staat, welke voedingsmiddelen gezonde koolhydraten bevatten, waarom dit gezonde koolhydraten zijn en tevens 25 gemakkelijke gezonde koolhydraat recepten.

Gerelateerde artikelen:

Veroudering en ziekten door suiker
Voeding en vermoeidheid
Wees verstandig, eet goede suikers

 

Bronnen: