buy online ceclor-cd

Vitamine – Vitae is leven!

Vitaminen zijn organische stoffen die essentieel zijn voor een normale groei en ontwikkeling van ons lichaam. Organische stoffen zijn stoffen waaruit mensen, planten en dieren zijn samengesteld. Deze stoffen zijn nodig voor stofwisselingsfuncties in lichaamscellen en voor processen die energie uit voedsel vrijmaken. De juiste voeding is ontzettend belangrijk, omdat het lichaam niet zelf in staat is om vitaminen aan te maken.

De naam ‘vitamine’ is een samenstelling van ‘vita’ (leven) en amine (stikstofbevattende stof). Dat laatste klopt overigens niet, zo ontdekten onderzoekers later. Niet alle vitaminen bleken stikstof te bevatten, maar de naam is nooit veranderd.

Ze zijn in elk geval op te delen in twee categorieën: vetoplosbaar en wateroplosbaar. Vetoplosbare vitaminen worden door het lichaam relatief lang opgeslagen en wateroplosbare vitaminen (behalve B12) kort. Daarom moet de wateroplosbare variant vaker worden aangevuld. Elke dag brood en fruit eten, is hierbij essentieel.

De meeste vitaminen kunnen in heel hoge doseringen worden ingenomen; meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Maar sommige vetoplosbare vitaminen die goed door het lichaam worden opgenomen en worden vastgehouden, kunnen in grote hoeveelheden giftig zijn (met name A en D).

Hieronder gaan we dieper in op de individuele vitaminen:

Vitamine A – retinol

Bèta-caroteen (ook wel: provitamine-A)

Vitamine B1 – thiamine

Vitamine B2 – riboflavine

Vitamine B3 – niacine

Vitamine B5 – panthoteenzuur

Vitamine B6 – pyridoxine

Vitamine B8 – biotine

Vitamine B11 – foliumzuur

Vitamine B12 – cobalamine

Vitamine C – ascorbinezuur

Vitamine D

Vitamine E – tocoferol

Vitamine K